'Slagen voor je rijbewijs is een belangrijk en gedenkwaardig moment in je leven. Iets wat je nooit meer vergeet.'

Examen

Theorie-examen

Sinds de invoering van het begeleid rijden geldt voor het afleggen van het theorie-examen categorie B een minimumleeftijd van 16 jaar. Theorie-examens kunnen uitsluitend online worden gereserveerd en betaald. Om deel te mogen nemen aan het theorie-examen, dien jij een en ander te overleggen, namelijk een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs en de oproekkaart met inlogcode. Je dient ongeveer een half uur voor aanvang van het examen aanwezig te zijn. Het theorie-examen bestaat uit ja-neevragen, meerkeuzevragen, sleepvragen, vragen waar je zelf een getal moet invullen en vragen over hoe je zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie. Van de 65 vragen hebben 28 vragen betrekking op verkeersinzicht, 25 vragen op gevaarherkenning en 12 vragen op kennis. Voor het onderdeel gevaarherkenning moet je ten minste 13 vragen goed beantwoorden, inzicht ten minste 25, kennis ten minste 10. Kijk ook op www.cbr.nl voor informatie en video's.

Praktijkexamen

Als jij alle facetten van de rijopleiding beheerst, wordt het CBR-examen aangevraagd. In de tussenliggende periode, tot aan het daadwerkelijke examen, worden de puntjes op de i gezet. Om deel te mogen nemen aan het praktijkexamen, dien jij een en ander te overleggen, namelijk de oproepkaart, het theoriecertificaat B (niet ouder dan anderhalf jaar, normaliter via geautomatiseerde weg geregistreerd), een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs, het ingevulde formulier Zelfreflectie en tot slot het adviesformulier van de tussentijdse toets. Het examen duurt 55 minuten, waarvan circa vijftien minuten beschikbaar zijn voor de introductie en de toelichting op de uitslag achteraf. Kijk ook op www.cbr.nl voor informatie en video's.

Tussentijdse toets

Na circa driekwart van de rijopleiding kun je een tussentijdse toets laten afnemen bij het CBR. Tijdens deze toets worden jouw vorderingen getest. De tussentijdse toets verloopt als een echt examen en is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het praktijkexamen en om eventuele nervositeit weg te nemen. Om deel te mogen nemen aan de tussentijdse toets, dien jij een en ander te overleggen, namelijk het theoriecertificaat B, een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs, het oproepformulier en het ingevulde formulier Zelfreflectie. Tijdens de tussentijdse toets kun jij vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere manoeuvres op het eerstvolgende praktijkexamen. De ervaring leert dat de kans op slagen met gemiddeld tien procent toeneemt. De tussentijdse toets duurt even lang als het echte examen.